Mindfulness is the basic human ability to be fully present, aware of where we are and what we’re doing, and not overly reactive or overwhelmed by what’s going on around us.

– mindful.org

Mindfulness zou zijn oorsprong hebben in oude religies en praktijken zoals het hindoeïsme, boeddhisme en yoga. Jon Kabat-Zinn speelde een grote rol in het naar het westen brengen van mindfulness en wordt beschouwd als zowel een expert als een van de grootste invloeden op het thema mindfulness. Mindfulness-based stress reductie, mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT), dialectische gedragstherapie (DBT) en acceptatie & commitmentstherapie (ACT) zijn enkele op mindfulness gebaseerde interventies die momenteel in therapie worden gebruikt.

Mindfulness is gemakkelijk te begrijpen en te doen. Het draait allemaal om aanwezig zijn in het hier en nu, in wat je ook aan het doen bent. Het mooie is dat iedereen het overal kan doen. Het enige wat je nodig hebt is een rustige ruimte en je kunt aan de slag! Het is een relatief nieuwe praktijk in de psychologie. Het wordt steeds meer geïntroduceerd door psychologen bij hun angstcliënten en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Wanneer angst uit de hand loopt, verlies je ook het vermogen om aanwezig te zijn. Mindfulness is een grondingstechniek waarmee je de controle terug kunt nemen en je geest leeg kunt maken. Hier zijn een paar eenvoudige voorbeelden om angstsymptomen te verlichten als je ze voelt opkomen.

Langzaam opbouwen. Het kan in het begin lastig zijn om deze oefeningen onder de knie te krijgen. Gun jezelf de tijd en blijf het proberen. Uiteindelijk zal het makkelijker worden en hoe minder gedachten je erin hoeft te stoppen, hoe vrijer je geest kan zijn om de meditatie te ervaren!

Maak een routine. Laat mindfulness een onderdeel worden van je dagelijkse ritme. Regelmatig oefenen geeft de beste resultaten!